XRP (Ripple)

I det stora hela är Ripple (XRP) en form av digitalt betalningssystem eller en valuta där företaget bakom heter Ripple och valutan XRP. Själva betalningssystemet heter RippleNet. Ripple är med andra ord inte en så kallad kryptovaluta så som exempelvis Bitcoin och Dogecoin. Just av den anledning är det väldigt många som anser att Ripple är andra generationens krypto, det vill säga nästa steg i utvecklingen för hantering av kryptovaluta. Med Ripple kan du genomföra transaktioner med valutor som bland annat är krypterade. Dock är det fortfarande helt möjligt att både investera i och handla med Ripple, det bara på lite andra sätt än andra kryptovalutor. Är du intresserad av att lära dig mer om Ripple, vad det är och hur det används är denna text tillägnad dig.

Kryptovalutan XRP är en valuta framtagen av företaget Ripple.
Kryptovalutan XRP är framtagen av företaget Ripple och hanteras på betalningsplattformen RippleNet.

Vad är Ripple?

Som vi tidigare var inne på skiljer sig Ripple rätt mycket från andra kryptovalutor, det trots att man i dagligt tal kallar det just för en kryptovaluta. Men, till skillnad från exempelvis Bitcoin så är Ripple mer som ett utvecklat betalningssystem för just betalningar med krypterade valutor och ett par andra valutor.

Tack vare att detta system är specialdesignat med ett extra lager av skydd är det alltså möjligt att med Ripple genomföra transaktioner med valutor som inte vanliga betalningssystem tar emot eller kan hantera. Det vill säga valutor som kryptovalutor, råvaror och valuta swaps. Du kan även använda det för att föra över vanliga pengar till någon.

Ripples ursprung

Så varför skapades då Ripple? Och hur skapades det? Jo, det var faktiskt som så att Ripple till en början hette OpenCoin när det lanserades 2012. Det var inte förrän 2015 som man valde att byta till namnet Ripple som det heter idag. Däremot var det detta namnbyte som lite satte tjänsten och företaget på kartan bland andra i kryptobranschen.

Anledningen till att tjänsten skapades från första början var helt enkelt inte bara för att man ville erbjuda ett smart och tryggt betalningssystem för betalning med olika valutor, så som krypto och råvaror.

Utan den främsta anledningen var att man ville skapa ett överbryggande system som skulle förkorta processen främst för dig som ville betala med en viss valuta och sen ta emot betalningen i en annan. Kort sagt kan Ripple med andra ord ses som en form av digitalt betalningssystem som underlättar då du vill utföra direktbetalningar med en viss valuta online.

Användning av Ripple

Trots att Ripple växer sig större och större som säkert digitalt betalningssystem för bland annat kryptovalutor och liknande är det inte överdrivet många banker och institutioner som accepterat systemet som en möjlig betalningsmetod. Det åtminstone inte om man kollar i Sverige bland svenska banker, betalningsinstitut och betaltjänster.

I USA är det dock mer vanligt förekommande att du som kund kan genomföra transaktioner med Ripple. Det då tjänsten har inkluderat bankernas SWIFT-nätverk, något som gör hanteringen och transaktionerna i sig väldigt mycket enklare och mer lättillgängliga. Med de ökade betalningslösningar som systemet erbjuder innebär Ripple en möjlighet för värdeöverföringar som växer sig allt mer populär världen över.

Handla Ripple

Idag är det dock möjligt att handla med och investera i Ripple, det trots att det inte är en valuta i sig. Det är dock inte överdrivet vanligt och det finns inte särskilt många valutahandlare som erbjuder handel av just Ripple. Är du dock intresserad är exempelvis plattformar som eToro och AvaTrade tillgängliga alternativ. Kryptobörser som Binance och Huobi erbjuder också handel med Ripple (XRP).