Tänk dig pengar, fast digitalt. Där har du en enkel förklaring på vad kryptovaluta är. Många har nog hört talas om Bitcoin som är en av de största och mest kända kryptovalutorna i världen. En kryptovaluta kan även kallas för digital eller virtuell valuta, och det innebär helt enkelt ungefär samma sak som vanliga digitala pengar. Den virtuella valutan har ett värde, precis som fysiska pengar.

Kryptovalutor är vanligt att använda vid transaktioner på internet. Dessa sker mellan människor i ett speciellt nätverk som brukar benämnas blockkedja där användarna använder kryptoplånböcker eller kryptobörser för att skicka kryptovaluta eller genomföra transaktioner mellan varandra. Att använda kryptovalutor kan liknas med att använda ett specifikt betalningsmedel som du och någon annan har kommit överens om. Den stora skillnaden mellan denna typ av valuta och vanliga transaktioner är att kryptovaluta har skapats från en kod och hanteras på en blockkedja där varje transaktioner verifieras av alla som ingår i nätverket.
Kryptovalutor använder sig av en kryptografi som man har använt sedan andra världskriget, det med tanken om att man skulle kunna kommunicera säkert. Metoden för att kommunicera och verifiera transaktioner på blockkedjan är densamma idag men har självklart utvecklats och förändrats. Idag kan pengar och information som finns online skyddas tack vare datorer och matematiska teorier.
Bitcoin
Även om det idag finns tiotusentals olika kryptovalutor så är Bitcoin (BTC) den absolut mest kända och största om man ser till market cap. Bitcoin skapades av Satoshi Nakamoto där han i januari 2009 lanserade valutan och tekniken på marknaden. Om denna Nakamoto är en person eller en grupp av människor vet man dock inte. Oavsett är det ett faktum att det är namnet på den eller de som skapat Bitcoin och startat den enorma community som idag finns kring Bitcoin och andra kryptovalutor.
Bitcoin är en kryptovaluta som idag oftare ses som en form av investering och värdehållare än som en betalningsmetod. Det då det endast finns ett begränsat antal Bitcoins (man pratar om runt omkring 21 miljoner i hela världen) som cirkulerar bland säljare och köpare. Detta skapar i sin tur en brist på valutan, vilket i sig genererar i att valutan får ett högre värde vilket brukar jämföras med guld som också har ett värde som bestäms av marknaden utifrån tillgång och efterfrågan.
De flesta kan dock köpa Bitcoin idag. För att köpa Bitcoins på en börs betalar du vanligtvis med amerikanska dollar (USD). Du växlar alltså in och säljer vanliga pengar för att köpa digital valuta, till exempel bitcoins (BTC). Sen funkar det precis som på andra börsmarknader, om produkten sjunker i pris från det att du köpte den gör du en förlust, och om produkten stiger i pris gör du en vinst. Precis som med till exempel aktier, fonder eller råvaror.
Ethereum
Ethereum (ETH) är den näst mest kända kryptovalutan som lanserades 2015 av Vitalik Buterin och ett flertal andra medgrundare. Ethereum är den största konkurrenten till Bitcoin där även denna valuta är öppen och transparent. Allt som händer med Ethereum, alla transaktioner, all handel och liknande som görs registreras i ett system som är öppet för alla att granska. Du kan dock inte se vem som är avsändare eller mottagare av en transaktion mer än ett krypterat hashvärde för transaktionen och plånboken.
Precis som Bitcoin så har Ethereum ett begränsat antal enheter (coins) som kan framställas. Denna är dock något mindre än Bitcoin då utbudet ligger på runt 18 miljoner jämfört med 21 miljoner för Bitcoin. Precis som för Bitcoin så består Ethereum av en blockkedja för att hantera transaktioner på ett säkert sätt.
Det kan vara svårt att förstå hur kryptovaluta fungerar, men sätter man sig in i det, läser på och testar i praktiken så blir det enklare. Att handla med Ethereum och Bitcoin kan verka svårt och ja, det är svårare än att handla med vanliga pengar. Däremot är det är inte omöjligt. Utöver dessa två kända kryptovalutor finns det som sagt en uppsjö av andra valutor och coins att välja bland hos kryptobörser eller mäklare som erbjuder handel med kryptovaluta.
Kommer kryptovalutor ta över det nuvarande ekonomiska systemet?
Denna fråga är såklart svår att svara på då vi inte har möjlighet att se in i framtiden. Däremot är det ett faktum att kryptovalutor tar mer och mer plats på marknaden, och intresset för handel med kryptovalutor blir allt större. Vissa talar om en ny världsekonomi medan andra inte lägger något fokus alls på denna typ av valuta. Sveriges regering och politiker har inte lagt mycket tankekraft eller tid alls på kryptovalutor tyvärr vilket kan straffa sig i längden.
Samtidigt finns det många som tror att olika kryptovalutor kommer behålla sitt värde, eller till och med att värdet stiger ännu mer i framtiden. Det är trots allt ett faktum att dessa blir mer och mer kända och de används av fler och fler då de erbjuder snabb hantering och överföring av valutor även till andra världsdelar.
Det är många privatpersoner såväl företag på olika marknader som ser ett väldigt stort värde i att använda kryptovalutor, och det av flera anledningar. Därför kan man redan nu se tendenser av att dessa kan komma att påverka världsekonomin och förändra människors bild av ekonomisk politik och pengar såväl på lång sikt som på kort sikt. Någon form av förändring kommer med största sannolikhet att ske. Det finns det som tror att krypto kommer att ta över som ett globalt betalningssystem framför traditionell fiatvaluta och det finns andra som tror att den enorma kryptovåg som nu sveper över världen kommer att sluta i en global ekonomisk kris. Om det är den vanliga valutan som får stryka på foten eller om krypto kommer att försvinna återstår att se, mer troligt är kanske att dessa båda kan verka sida vid sida och fylla olika funktioner i vårt ekonomiska samhälle.
Att förhålla sig till krypto och dess utveckling
Hur du vill förhålla dig till kryptovalutor och hur du känner att du vill bli delaktig eller inte är helt upp till dig. Det kan krävas tid och resurser för att komma in i systemet och få ut något positivt av det då det är rätt komplicerat. Men som sagt, vill du lära dig mer om krypto så kan du. Internet är fullt av kunskap kring kryptovalutor och en bra början brukar vara Twitter, Google eller Youtube. Eller de stora kryptobörsernas egna utbildningskanaler som erbjuder stora kunskapsbanker med allt du behöver veta om krypto.
I och med att kryptovalutor också blir mer och mer känt och tillgängligt för allmänheten blir det hela tydligare och lättare att förstå. Precis som med våra vanliga pengar så förstår vi inte heller där speciellt mycket om vi inte fördjupar oss i finansiell ekonomi, politik och regelverk. Detsamma gäller så klart kryptovalutor. Vi behöver inte förstå allt för att kunna använda kryptovalutor och den enorma potential de erbjuder i form av säkerhet och smidiga betallösningar eller helt enkelt för spekulation eller värdeförvaring. Det kan till exempel vara ett alternativ att investera i krypto och låta kryptovalutor vara en del av ditt sparkapital.
Kryptovalutors pris och värde
Något som du bör veta om då du vill ge dig in i kryptovalutornas värld är dock att även de förändras i värde på grund av diverse aspekter och faktorer i samhället. Trots att kryptovalutor är något helt annat än våra vanliga valutor, det vill säga de vi har i dagsläget, är kryptovalutor precis som våra valutor föränderliga vad gäller pris och värde. Precis på samma sätt styrs priset på krypto av tillgång och efterfrågan.

Dock påverkas kryptovalutornas pris normalt inte av ekonomiska och politiska aspekter som vanliga valutor gör eftersom kryptovalutor är decentraliserade från vårt traditionella ekonomiska system för fiatvalutor. I stället kan andra faktorer som intresse, påverkan från media, marknadsvärde, förhoppningar om framtiden, spekulation, trading och handel vara avgörande.