Dogecoin

Oavsett vilken relation just du har till kryptovalutor så är det ett faktum att intresset för dessa digitala, krypterade valutor baserad på blockkedjeteknik växer för varje dag som går. Det samma gäller för utbudet och tillgängligheten. Idag är det inte längre bara möjligt att köpa eller investera i Bitcoin, det vill säga den absolut första (och största) kryptovalutan som uppfanns på marknaden. Utan idag finns det tusentals olika kryptovalutor att ta del av om man så önskar. En av dessa valutor som blivit väldigt omtalad är Dogecoin. Kanske inte minst för att Teslas grundare Elon Musk haussat den på bland annat Twitter.

Dogecoin är en kryptovaluta som bygger på blockkedjeteknik.
Dogecoin är en kryptovaluta som stigit kraftigt i värde efter att Teslas grundare Elon Musk varit en aktiv förespråkare av kryptovalutan på bland annat Twitter.

Vad är Dogecoin?

Dogecoin, förkortat DOGE, är precis som Bitcoin en kryptovaluta som bara under det senaste året blivit otroligt omtalad världen över. Tack vare att denna digitala valuta är byggd och utformad på ett liknande sätt som Bitcoin, det vill säga krypterad på en blockkedja och utan tillsyn från tredje part, kan även denna valuta användas för att genomföra transaktioner direkt till mottagaren utan några andra mellanhänder så som banker eller andra finansiella institut.

Så grundades Dogecoin

Viktigt att nämna är dock att Dogecoin inte grundades alls på samma seriösa, banbrytande sätt som Bitcoin. Utan snarare så började det hela som ett skämt. Det var under år 2013 som de två ingenjörerna Billy Markus och Jackson Palmer kom på idén om att utmana Bitcoin med en annan kryptovaluta.

Under den tiden var detta med krypto fortfarande väldigt nytt. Då kändes det inte lika självklart som idag att även andra digitala valutor kan växa sig och bli i princip lika stora som giganten Bitcoin. Detta ville ingenjörerna utmana med deras nya kryptovaluta Dogecoin.

Hela grundidén var att man med Dogecoin skulle få en annan uppfattning om hur det var att handla med just kryptovalutor. De ville göra det hela lite mer spännande och lite mer unikt. De ville också att det skulle vara lättare för alla, samt att det skulle gå snabbt och inte kosta något. Sagt och gjort så skapades Dogecoin.

Användning av Dogecoin

Lyckligtvis nog fick denna utveckling av en ny och utmanande kryptovalta väldigt mycket uppmärksamhet. Resan skedde inte på en dag, men efter en tid på marknaden framkom det rätt tydligt att även Dogecoin tillhörde kategorin om en av de största kryptovalutorna på marknaden. Nu, våren 2021, har Dogecoin ett marknadsvärde, ”market cap”, motsvarande 39 miljarder dollar (USD) vilket placerar in valutan som den sjunde största efter Bitcoin som har ett ”market cap” motsvarande 989 miljarder dollar (USD).

Idag är det alltså rätt vanligt att man använder sig av Dogecoin, precis som Bitcoin, på olika sätt. I och med att det är en kryptovaluta som erbjuder dig att genomföra direktbetalningar mellan två personer, utan tillsyn eller insyn från andra, är det många som anser att det är en väldigt intressant investering.

Så här köper du Dogecoin

Om du känner att det här med Dogecoin känns som något intressant att se vidare på kan vi ge dig glada nyheter här direkt. Trots att Dogecoin är en krypterad valuta är det möjligt för de flesta att ta del av den. Det enda som krävs är att du är medlem på en börs där du kan köpa DOGE (förkortningen eller koden som används för Dogecoin), eller att du har en digital plånbok där du kan bevara och lagra dina coins.

Idag finns det rätt generösa möjligheter när det kommer till att köpa och använda sig av den digitala kryptovalutan Dogecoin. Som med alla andra investeringar och köp vill vi dock uppmana dig att läsa på om ämnet och sätta dig in i området innan du gör ett val som kan påverka din privatekonomi. Kryptovalutor är kända för att fluktuera kraftigt i värde under korta tidsperioder.