Bitcoin

Det här med Bitcoin och kryptovalutor överlag är något som blivit otroligt populärt, det inte minst i Sverige. På sista tiden har dock hypen kring ämnet varit enormt. För dig som inte är så insatt i just kryptovalutor, och mer specifikt Bitcoin, kan det hela kännas något förvirrande. Som tur är finns vi här för att reda ut saker och ting och nedan går vi igenom det mest nödvändiga som du kan tänkas vilja veta om Bitcoin eller BTC som är valutans förkortning.

Bitcoin är den kryptovaluta med störst market cap.
Bitcoin är den största och mest populära kryptovalutan med högst marknadsvärde (market cap). Stora fonder och institutionella investerare är aktiva med kryptoinvesteringar vilket har gett stor tyngd till Bitcoin som ett alternativ till guld som investering över tid.

Vad är Bitcoin?

Låt oss börja med att förklara det mest grundläggande, vad Bitcoin är. Du är förmodligen redan medveten om att Bitcoin är en så kallad kryptovaluta, närmare bestämt den största och mest välkända kryptovalutan.

Och vad är då en kryptovaluta? Jo, det är en krypterad valuta som inte kan kopieras. Detta innebär högsta möjliga säkerhet när det kommer till hantering och användning av en valuta digitalt, vilket just också är anledningen till att Bitcoin och krypto överlag blivit så otroligt omtalat.

Så grundades Bitcoin

När grundaren av Bitcoin, Satoshi Nakamoto, skapade den digitala valutan Bitcoin skedde en slags revolution. Denna teknik, som kallas för blockkedja, och säkerhet på nätet är nämligen något som man inte tidigare kunnat tillgå vad gäller överföring av digital information i syfte att skapa och bevara värde.

Det är i sin tur denna oslagbara säkerhet som gör att Bitcoin kan användas för att skicka pengar, eller värde, direkt från dig till en annan användare, utan att ni behöver ta hjälp av mellanhänder eller gå via olika banker. Detta var också det som var grundtanken med valutan och blockkedjetekniken, att man skulle kunna skicka pengar utan tillsyn från en tredje part.

Att använda sig av Bitcoin

I och med att Bitcoin är en valuta som inte kontrolleras eller regleras av några andra parter i form av myndigheter eller banker finns valutan tillgänglig för alla. Det gör också att Bitcoin är en valuta som kan användas av vem som helst, var som helst, hur som helst och när som helst.

Därmed brukar Bitcoin kallas för guldets digitala motsvarighet. Denna obegränsade tillgänglighet har bara vuxit sig större och större. Tack vare det växande intresset för denna specifika valutasfär som kryptovalutor innebär är det idag möjligt att använda sig av Bitcoin på väldigt många olika sätt och i olika situationer, något som många också gör.

Om du inte vill investera eller spara i Bitcoin så kan du handla med det, betala med det, spela med det eller bara äga det. Du har alla möjligheter att bli delaktig i valutan om du känner för det.

Hur använda Bitcoin?

Beroende på hur och till vad just du vill använda Bitcoin kan metoden se lite varierande ut. Däremot är det ett faktum att du i de allra flesta fall måste köpa Bitcoin för att sen kunna använda det på olika sätt. Detta gör du genom att bli medlem på en börs där du kan handla Bitcoin med vanliga pengar, så kallad fiatvaluta.

Idag finns det flera olika alternativ av börser och marknader som erbjuder dig att köpa Bitcoin. Oavsett vilket alternativ du väljer krävs det ofta att du växlar dina pengar till USD för att du ska kunna köpa några Bitcoin. Det eftersom Bitcoins värde handlas i just amerikanska dollar som så kallad pair. Tänk på att börserna ofta använder förkortningen BTC på sina marknadsplatser och tradingplattformar.

När du växlat dina pengar till USD kommer du sen sälja dessa för att istället få Bitcoin i något som liknar en valutaväxling. När väl detta är färdigt har du tillgång till att använda Bitcoin på det sätt som du önskar. Tänk dock på att det, oavsett om du köper Bitcoin som en investering eller för något du ska köpa, är viktigt att du är medveten om vad du gör och vilka risker som finns med att äga en kryptovaluta som ofta är väldigt volatil och varierar kraftigt i värde från en dag till en annan.